Çocuklarınızı yaz ihsallerinden koruyunuz! |
İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz bir hal alması olarak tarif edilebilir. İshal durumunda bağırsak hareketleri artıp normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar. İshal nedenlerinin başında mikroplar gelmektedir.
Bunun dışında birçok ishal nedeni vardır.
Yaz ishallerine neden olan mikroorganizmalar, bakteriler ve protoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir. Yaz aylarında çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sulala yıkanöış sebze ve meyvelerin yenilmesiyle, bazen de yüksek ısıda beklemiş yiyeceklerin yenmesiyle ishaller ortaya çıkmaktadır. İshal yapan mikroplar ağız yoluyla bağırsaklara ulaşıp bağırsak duvarında iltihap oluşturarak hem bağırsak hareketlerini arttırır hem de bağırsağa su ve iltihabi hücre geçişine neden olurlar.
Bir kısım da iltihap yapmadan salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle bağırsak içi boşluğa su ve tuz geçişini arttırarak ishale neden olurlar. İshal olan çocuklarımıza öncelikle bol sıvı ve sulu gıdalar vermeliyiz.
Gıdalar az posalı ve yağsız olmalıdır. (Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et vetavuk, yağsız ızgara köfte gibi)
Buna rağmen çocuğumuzun dilinde kuruluk, göz kürelerinde çökme, karın cildinin esnekliğini kaybetmesi gibi belirtiler görüyorsak hemen uzman bir çocuk hekimine başvurmalıyız.
Yaz ishallerini önlemenin en önemli yolu menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesidir. Özellikle eller yemekten önce ve tuvaletlerden sonra bol sabunlu suyla yıkanmalıdır. Suların klorlanması pek çok mikrobun yaşamasını önler. Şüpheli sular kaynatılarak tüketilmelidir. Salgın durumlarında şüpheli olmasa bile salgın görülen yerlerdeki sular kaynatılmadan içilmemelidir.
.
Yorum Gönder